Het aanleggen van nieuwe bestrating in je tuin kan een hele klus zijn. Het is verstandig om een goed plan te hebben, voordat je begint met het aanleggen van bestrating. Volg dit stappenplan om een mooi terras aan te leggen. Er zijn verschillende soorten tuintegels te verkrijgen zoals: betontegels, natuursteen en klinkers. In dit voorbeeld maken we gebruik van betontegels, deze soort is het makkelijkst te leggen en zijn voordeliger ten opzichte van de andere soorten.
Stap 1: Het uitzetten van de contouren van het terras
Het uitzetten van de contouren van het terras, doe je eenvoudig door middel van touwtjes en paaltjes. Sla de paaltjes in de grond met een rubberen hamer en span tussen de paaltjes het touw. Nu heb je het werkveld gemarkeerd. Zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele opsluitbanden.
Stap 2: De tuin afgraven
Wanneer je tuinbestrating zelf aan wilt leggen, is de voorbereiding van de grond van groot belang. Wanneer je dit niet doet is er een grote kans dat het terras na loop van tijd scheef komt te staan. Tel 15 tot 20 cm op bij de tegel dikte, dit is de diepte die je moet gaan afgraven. Bij een oprit is de uitgraafdiepte 30 tot 70cm. Voor de kleinere oppervlaktes is dit te doen met een tuinspade. Voor de grotere oppervlaktes kun je een graafmachine gebruiken. Houd er rekening mee dat de tegels nooit hoger dan de waterkering of overstromingsbescherming mogen komen te liggen. Houten drempels moeten volledig vrij komen te liggen, zo voorkom je dat het hout gaat rotten. Het kan zijn dat wanneer het vriest de tegels 1 cm omhoogkomen houdt hier rekening mee.
Stap 3: Opvullen en aanstampen van de tuin
Vul de afgegraven tuin met ongeveer 10 cm ophoogzand of geelzand. Dit zorgt voor een goede fundering en voorkomt verzakking van het terras. Mocht het zand nog verplaatst moeten worden maak dan gebruik van een kruiwagen of een rupsdumper.
Om onkruid tegen te gaan kun je, voordat je de tuin vult met ophoogzand of geelzand, worteldoek aanbrengen. Vervolgens is het tijd om het zand glad te strijken en aan te drukken. Maak hierbij gebruik van een trilplaat of trilstamper, afhankelijk hoeveel bewegingsruimte je hebt. Houd er rekening mee dat er tijdens dit proces sprake moet zijn van een afloop. Een afloop zorgt ervoor dat het regenwater van je bestrating de tuin in kan lopen en niet op de tegels blijft liggen. Voor een goede afloop is het verstandig een verval van 1 cm per meter aan te houden.
Stap 4: De kantopsluiting plaatsen
Nu de grond goed is voorbereid, ga je de knoopsluiting plaatsen. Dit is de rand die rondom de bestrating komt te liggen. Dit zal uiteindelijk ervoor zorgen dat de tegels niet te veel bewegingsvrijheid hebben. De kantenopsluiting plaats je op de rand van het afgebakende gebied voor de tuinbestrating. Sla met een rubberen hamer op de tegels die je hiervoor gebruikt, op deze manier verzinkt de kantopsluiting in grond. De bestrating komt zelf iets hoger te liggen dan de kantenopsluiting. Het verplaatsen van kantenopsluiting is een zware bezigheid, maak gebruik van een trottoirbandentang om het til werk te verlichten. Maak de banden op maat met een motorslijper.
Stap 5: De bestrating aanleggen
Het leggen van zware tegels kan een zware en intensive bezigheid zijn. Er zijn verschillende hulpmiddelen bij het verplaatsten van tegels: tegeldonkey verlegkar, vacuümhefunit of steenkruiwagen. Wanneer je een tegel hebt gelegd, verzink je deze door met een rubberen hamer op de tegel te slaan. Het kan zijn dat de tegels aan het einde niet helemaal goed uitkomen. Hiervoor kun je een steenknipper gebruiken, om de tegels op maat te maken. Kijk hierbij goed naar de afmeting van de tegels.
Stap 6: De voegen opvullen met zand
Veeg met een bezem voegzand over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand en zal geen vlekken achterlaten op de bestrating. Doe dit een paar keer en strooi steeds iets meer zand over de bestrating. Het zand laat je een minimaal een week liggen.