Een haag snoeien is vaak een hele klus. Toch moet dit, het liefst, elk jaar gebeuren. Er zijn verschillende haagsoorten en elke soort dient weer op een andere manier te worden gesnoeid. Zo zijn er wintergroene hagen en bladverliezende hagen. In Nederland zijn de wintergroene hagen het meest populair. Dit komt omdat de wintergroene hagen, de naam zegt het al, hun blad niet verliezen in de winter. Hierdoor worden deze haagsoorten vaak gebruikt als afscherming van een tuin. Denk hierbij aan een coniferenhaag taxushaag, en buxushaag. Hieronder worden de meest voorkomende haagsoorten behandeld.
Wat heb ik nodig voor het snoeien van een haag?
Voor het snoeien van een haag heb je een heggenschaar nodig. Het liefst een heggenschaar op accu of benzine, dit scheelt een hoop tijd ten opzichte van een handheggenschaar of met een onhandig snoer. Wanneer je geen ervaring hebt met het snoeien van een haag, dan kan een stuk touw helpen. Span een stuk touw langs de haag en zorg ervoor dat je langs het stuk touw snoeit. Dit zorgt voor een strakke haaglijn. Snoei je liever 'uit de losse pols'? Houd ook dan rekening dat je snel te veel van de heg afhaalt!
Buxushaag
Wanneer je een buxushaag in een bepaalde vorm wilt snoeien, zorg er dan voor dat de haag goed wordt bij gehouden. Een buxushaag moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden, maar voor het mooiste resultaat kan er beter vier keer per jaar gesnoeid worden. Vanaf eind maart kan de eerste snoeisessie al plaatsvinden, om het eerste jonge groeischot weg te snoeien. De laatste snoeibeurt is in september. Tussen deze maanden kun je zelf bepalen wanneer je gaat snoeien.
maar ergens in de loop van de maand februari start je alvast met een eerste snoeisessie. Dit kan tot in de maand maart. Met deze eerste sessie voorkom je het wegsnoeien van de eerste jonge groeischot.
Coniferenhaag
Een conifeerhaag snoei je twee keer per jaar. De beste snoeitijd voor een coniferenhaag is eind mei/begin juni. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei de haag zeker niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan aanzienlijk groter!
Taxushaag
De taxushaag is familie van de coniferenhaag, maar als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wel tot op het kale hout worden gesnoeid. Dit wordt ook wel een verjongingssnoei genoemd. De haag zal in drie jaar tijd weer volledig zijn dicht gegroeid. Gebruik deze methode bij een te breed uitgroeiende haag of een volwassen plant. Het snoeien van dikkere takken kan worden gedaan met een kettingzaag of stokzaag als de haag te hoog is. De taxushaag wordt, net als alle andere coniferen, in juni en augustus gesnoeid.
Beukenhaag
De beukenhaag is een bladverliezende haag en verliest in de winter zijn bladeren. De beukenhaag snoei je altijd voor de langste dag van het jaar, dat is meestal rond 21 juni. Zorg er voor dat je tijdens een bewolkte dag gaat snoeien, aangezien de pas gesnoeide takken schade op kunnen lopen door de zon. Je kan de haag altijd vaker snoeien, hoe vaker je de haag snoeit hoe dikker de haag zal worden. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband vorst. Het snoeien van deze haag kan gedaan worden door middel van een heggenschaar.